Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Πίεση ελαστικών


Πότε ήταν η τελευταία φορά που ελέγξατε την πίεση των ελαστικών σας; Δεν θυμάστε; Τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε το συντομότερο δυνατό, το κοντινότερο κατάστημα ελαστικών (!!! οχι σε βενζινάδικο, καθώς η πολυχρησία, από μη έχοντες τις σωστές γνώσεις ορθής χρήσης, πιθανόν να έχει προξενήσει βλάβη στην αντλία αέρα με αποτέλεσμα να προβάλλονται λανθασμένες ενδείξεις)

Συνιστάται, λοιπόν, να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και πριν από κάθε μεγάλη διαδρομή, καθώς τα ελαστικά με υποπίεση εγκυμονούν διάφορους κινδύνους, όπως έλλειψη κρατήματος εντός δρόμου, μη σωστό φρενάρισμα, επιπτώσεις στη συμπεριφορά του οχήματος και φυσικά μεγάλος κίνδυνος για την ασφάλεια τη δική σας και των συνεπιβατών σας.

Μέγιστη πίεση ελαστικού


Η μέγιστη πίεση ενός ελαστικού, αντιστοιχεί στην υψηλότερη πίεση που μπορεί να αντέξει το κρύο ελαστικό. 

Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτήν την μέγιστη πίεση παρά μόνο όταν το καθορίζει το εγχειρίδιο του οχήματος. Για να πραγματοποιήσουμε μία ορθή μέτρηση, πρέπει να μετρήσουμε την πίεση του ελαστικού όταν είναι κρύο. Αυτό σημαίνει ότι το ελαστικό δεν πρέπει να έχει εκτεθεί στον ήλιο ή σε υψηλές θερμοκρασίες και ότι το όχημα δεν πρέπει να έχει κυκλοφορήσει. Η πίεση ζεστού ελαστικού υπερβαίνει κατά 0.3 bars την πίεση του ίδιου κρύου ελαστικού. Έτσι, αν η πίεση κρύου είναι ίση με τη μέγιστη πίεση του ελαστικού, όταν το ελαστικό ζεσταθεί θα σημειωθεί υπέρβαση του ανώτατου ορίου. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να μπει κάποιος στον πειρασμό να ξεφουσκώσει λιγάκι το ζεστό ελαστικό, αλλά δεν πρέπει να το κάνει, γιατί η πίεση θα ξαναπέσει από το μέγιστο όριο μόλις κρυώσει. Επισημαίνουμε επίσης ότι η μέγιστη πίεση ενός ελαστικού μπορεί να αποκλίνει από την τυπική τιμή για δεδομένο δείκτη φορτίου. 

Για παράδειγμα, ένα ελαστικό με τυπικό δείκτη φορτίου πρέπει να μπορεί να αντέξει 2.4 bar, αλλά τις περισσότερες φορές αυτά τα ελαστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πίεση έως και 3 bar. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου